Mechanical Engineer / Lead Designer

Mechanical Engineer / Lead Designer

BlueHeart Energy Alkmaar

Solliciteer nu

Wat is vereist?

 • Afgeronde Msc. Werktuigbouwkunde / Industrieel Product Ontwerpen of gelijkwaardig
 • Minimaal 5 jaar relevante werkervaring in mechanisch ontwerpen van complexe producten voor serie en/of massa productie
 • Ervaring met het plannen en uitwerken van een ontwerpproces voor een productontwerp
 • Ervaring in het begeleiden van een team door verschillende fasen van ontwerpen
 • Goede communicatieve vaardigheden
 • Zowel zelfstandig als in teamverband kunnen werken
 • Creatief en in staat om het ontwerp te optimaliseren voor de gekozen productietechnieken
 • Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, zowel in woord als geschrift

Wat krijg je?

 • €4.000 - €6.000 bruto p/m (afhankelijk van kennis en ervaring)
 • 40-urige werkweek
 • 25 vakantiedagen
 • Opleidingsmogelijkheden
 • Phantom shares van het bedrijf, laptop en SIM-kaart EU+VS
 • Pensioenregeling

Wat doe je?

 • 50% Concepten en oplossingen voor het totaalontwerp van het thermo-akoestisch hart voor de warmtepomp ontwerpen en valideren
 • 15% Uitkomsten documenteren, samenvatten en toelichten
 • 20% Ontwerp- en tekenwerk coördineren en review meetings leiden/organiseren
 • 15% Met het team de projectvereisten en component specificaties afstemmen

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Stel direct een vraag

Vacature

Als Mechanical Engineer / Lead Designer bij BlueHeart Energy ben je verantwoordelijk voor het totaalontwerp van het thermo-akoestisch hart van de nieuwe innovatieve warmtepomp van onze klanten. Je neemt de leiding in het volledige ontwerpproces, van het systeemniveau ontwerp naar het gedetailleerd ontwerp tot een productieklaar ontwerp. Jij maakt het gehele ontwerp door gebruik te maken van 3D CAD-programma's (SolidWorks), waarbij je ervoor zorgt dat elk individueel component naadloos past binnen het ontwerp. Hiervoor houd je rekening met de functionele vereisten, de maakbaarheid van de componenten (productietechniek, toleranties, etc.), besteed je aandacht aan zowel de montage- als de elektrische aspecten en de wettelijke normen. Je werkt nauw samen met andere Mechanical Engineers om elk component of detail van het ontwerp te verfijnen. Ook werk je samen met het R&D team dat zich bezighoudt met het testen en de optimalisatie van de thermo-akoestiek, waarbij het Engineering team deze inzichten vertaalt in een verbeterd productontwerp.

Je draag daarnaast specifiek de verantwoordelijkheid voor de planning en leiding van het ontwerp- en tekentraject, waarbij je toezicht houdt op de door collega Engineers ontworpen componenten. Dit houdt in dat je design review meetings leidt om eventuele tekortkomingen in het gehele ontwerp vroegtijdig te identificeren en aan te pakken. Ook denk je na over hoe het totaalontwerp geoptimaliseerd kan worden. Zodoende zorg jij ervoor dat de uiteindelijke ontwerpen gevalideerd zijn en dat de tekeningen klaar zijn voor de productiefase van het thermo-akoestische hart van de warmtepomp.

Je bent onderdeel van het Engineering team, dat naast jou bestaat uit meerdere Mechanical / Project Engineers en een Project Manager Product Development. Samen zorgen jullie ervoor dat elk onderdeel van de warmtepomp naadloos integreert in het totaalontwerp.

Als je het leuk vindt om het optimale totaalontwerp te ontwikkelen in goede afstemming tussen verschillende partijen en je het uitdagend vindt dat dit proces iteratief is door steeds veranderende specificaties, dan is dit een baan voor jou.

Werkweek

Mechanical Engineer / Lead Designer

Op een leuke dag werk je verschillende concepten uit als oplossing voor een ontwerpprobleem en deel je deze met je teamleden ter beoordeling. Zo proberen jullie samen tot een optimaal ontwerp te komen!

Op een minder leuke dag ontdek je te laat dat een bepaalde specificatie niet haalbaar is. Hierdoor moet het gehele ontwerp grondig herzien worden.

 • 07:00
 • 08:00
 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
 • 18:00

Voorbeeld uit de praktijk

Tijdens een review meeting ontdek je dat de ontworpen ondersteuningsstructuur gunstig is voor de mechanische montage, maar een negatief effect heeft op het akoestisch en thermisch gedrag. Wat doe je?

Je gaat eerst in gesprek met de Mechanical Engineer die verantwoordelijk is voor de mechanische analyse om het probleem beter te begrijpen en te kwantificeren. Wanneer je de oorzaak van het probleem in kaart hebt gebracht, ontwikkel je nieuwe concepten en doorloop je een iteratief proces om tot een passende oplossing te komen. Bij dit proces is het belangrijk dat jij je creativiteit en technische kennis inzet om tot een geoptimaliseerd ontwerp te komen.

Groeipad

Het groeipad bij BlueHeart Energy staat niet vast. Het bedrijf verwacht, net als afgelopen jaren, de komende jaren snel te groeien en kansen te creëren voor iedereen die klaar is om nieuwe verantwoordelijkheden te nemen. BlueHeart Energy biedt trainingen en cursussen aan en het delen van kennis tussen medewerkers is erg belangrijk. Het grote voordeel van de opstartfase is dat eigen initiatief erg wordt gewaardeerd en je je eigen baan kunt creëren. Als Blue Heart Energy groeit, groei jij mee. BlueHeart heeft per januari 2023 Agile werken ingevoerd. Waardoor het team nog beter is gaan samenwerken.

Mechanical Engineer / Lead Designer

Werken bij BlueHeart Energy

BlueHeart Energy is een techbedrijf dat een nieuwe duurzame technologie heeft ontwikkeld om de prestaties van warmtepompen radicaal te verbeteren. BlueHeart maakt gebruik van thermo-akoestiek: een techniek die bestaat uit het creëren van geluidsgolven in een gesloten circuit om warmte en koude op te wekken. BlueHeart Energy zal Thermo-akoestiek inzetten in warmtepompen in woningen. Hiermee is het de eerste commerciële toepassing van Thermo-akoestiek in de wereld.

BlueHeart is ontworpen om het hart van warmtepompen (het koudemiddelen circuit) te vervangen en is eenvoudig te integreren door fabrikanten van warmtepompen. Met BlueHeart worden warmtepompen betaalbare, stille en flexibele apparaten met een breed temperatuurbereik, die geschikt zijn voor zowel nieuwe als bestaande huizen. Belangrijk is dat BlueHeart geen koelmiddelen nodig heeft en geen CO2-uitstoot.

Waar het bedrijf afgelopen jaren alleen met ontwikkeling bezig was, worden momenteel naast ontwikkelen ook de eerste projecten met klanten voorbereid voor in hun lab en voor in de eerste huizen. Daarnaast wordt er gewerkt aan het opzetten van de productie locatie.

 • Hoofdkantoor in Alkmaar
 • 33 medewerkers
 • Actief in meer dan 10 landen
 • 20% / 80%
 • Gemiddelde leeftijd 38 jaar
 • Casual
 • Hybride werken

Collega's

Alireza Moradi (28) - Project engineer in R&D department

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Before this, I studied thermoacoustics during my master and PhD program and I was always eager to combine thermoacoustics with an environmentally friendly system. I came across Blue Hear energy's website during my research period and I was an immediate fan. When Michiel pitched all his ideas to me, I only thought about one thing:when can I start?

Wat was je vorige baan?
Before joining Blue Heart Energy company, I was busy with PhD program at Tarbiat Modares University besides doing some research for aerospace institute.

Wat doe je in je vrije tijd?
Playing football, inline skating and of course still working on PhD.

Michiel Hartman (52) - CEO

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik heb Blue Heart opgericht omdat duurzaam verwarmen en koelen een van de grootste uitdagingen is in de energietransitie. Thermoakoestiek is een van de game changers die dit mogelijk maakt. Een complexe techniek met grote impact die vraagt om een geweldig team met verschillende specialismen.

Wat was je vorige baan?
Oprichter van QWIC elektrische fietsen en voorzitter van de Branchevereniging Elektrisch Vervoer. Ook was ik tijdelijk Projectmanager van grote warmteprojecten in Nederland.

Wat doe je in je vrije tijd?
Tennis, skiën, familie, buitensporten (workouts en watersporten).

Myrthe Kuijf (27) - Research Engineer

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben bij BlueHeart gaan werken via mijn traineeship bij Talent voor Transitie. Ik heb technische natuurkunde gestudeerd en wil mijn kennis graag gebruiken om bij te dragen aan de energie transitie. Bij BlueHeart krijg ik de kans om dit in teamverband te doen.

Wat heb je gestudeerd?
Student Technische Natuurkunde

Wat doe je in je vrije tijd?
Lezen en plantjes stekken

Roelof Schuitema (50) - Technical Sales Manager

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik was betrokken bij meerdere duurzame energieprojecten, waaronder de warmtepomp van Blue Heart Energy. Toen het project uitgroeide tot een startup, greep ik de kans om fulltime bij Blue Heart te werken. Mijn werk brengt innovatie, ontwikkeling en toepassing van duurzame technologie samen, waarbij het hele bedrijf als een team opereert. Dat is voor mij de ideale werkomgeving en dat maakt werken bij Blue Heart zo leuk.

Wat was je vorige baan?
Operationeel Manager bij Teamwork Technology.

Wat doe je in je vrije tijd?
Wandelen, kamperen en tijd doorbrengen met mijn kinderen.

Haico Halbesma (53) - Financieel Directeur

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Het doel van BlueHeart Energy om de gebouwde omgeving te vergroenen, sprak me enorm aan. Dit in combinatie met de mogelijkheid om met een multidisciplinair team te werken aan de complexe uitdaging om deze schone oplossing breed toe te passen, grootschalig naar de markt te brengen en in Nederland te laten produceren.

Wat was je vorige baan?
Directeur.

Wat doe je in je vrije tijd?
Zeilen.

Adam Zeman (24) - R&D Intern

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
I was introduced to the field of thermoacoustic during one of the university lectures and got instantly hooked. Since we were required to do a mandatory internship as a part of our studies, I instantly knew where to look. Blue Heart Energy was the company that caught my attention from the very beginning due to the range of possible hands-on topics that I could work on.

Wat was je vorige baan?
Mechanical Trainee

Wat doe je in je vrije tijd?
Sports (fencing, climbing, ...), Reading, Board Games

Roel Verhagen (43) - Lead Designer, afdeling: Concept Engineering

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik wilde graag echt een verschil maken in mijn werk. Bij Blue Heart Energy is dat mogelijk omdat het een startup is waar gewerkt wordt aan echt fundamenteel nieuw product waar wetenschap, productontwikkeling en massaproductie hand in hand ontwikkeld worden. Dit wordt gedaan in een heel divers team, waarbij rollen niet heel vast liggen en het werk altijd interessant blijft.

Wat was je vorige baan?
Product ontwikkelaar - Safran-Driessen

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik doe graag actieve dingen met mijn kinderen en ga graag naar festivals, filmhuis en theater.

Sollicitatieproces

Telefonisch gesprek met Hiring Manager
Interview onsite, inclusief gesprek met mogelijke collega
Arbeidsvoorwaarden voorstel
Je hebt de baan!

Interessante baan?

Solliciteer nu