HVAC Application Engineer/Product Manager

HVAC Application Engineer/Product Manager

BlueHeart Energy Alkmaar

Solliciteer nu

Wat is vereist?

 • Afgeronde technische wo-opleiding of hbo Engineer
 • Minimaal 10 jaar relevante werkervaring
 • Kennis van verschillende warmtepompen, warmtepomptypes en hun belangrijkste toepassingen
 • (Basis)kennis van bouwfysica en installaties en van de warmtevraag en het energieverbruik in de gebouwde omgeving
 • Ervaring met SCOP berekeningen is een grote pre
 • Autodidact in het volgen van de markt en bijhouden van concurrerende technieken
 • Goed in presenteren en helder uitleg kunnen geven
 • Zowel zelfstandig als in teamverband kunnen werken
 • Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal, zowel in woord als geschrift
 • Analytisch sterk; je kunt denken als een systeemintegrator

Wat krijg je?

 • €4.000 - €6.500 bruto p/m (afhankelijk van kennis en ervaring)
 • 40-urige werkweek
 • 25 vakantiedagen
 • Opleidingsmogelijkheden
 • Phantom shares van het bedrijf, laptop en SIM-kaart EU+VS
 • Pensioenregeling

Wat doe je?

 • 30% De markt analyseren en op basis daarvan intern advies geven
 • 30% Klantpresentaties geven en over de thermo akoestische unit uitleg geven
 • 20% Projectmanagement (o.a. pilots draaien)
 • 10% Toepassingen van de thermo akoestische unit in het veld sturen en monitoren
 • 10% Meetings voorbereiden en uitwerken

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Stel direct een vraag

Vacature

Als HVAC Application Engineer/Product Manager bij BlueHeart Energy ben je verantwoordelijk voor het vertalen en toepassen van de unieke voordelen en werking van de thermo akoestische units in warmtepompen ten opzichte van traditionele compressie warmtepompen. Jij begrijpt en bent in staat om de technische voordelen en de toepassingen van deze technologie voor ruimteverwarming en DHW (tapwater) te verduidelijken aan klanten. Je gaat dan ook regelmatig in gesprek met OEM's (de klanten: voornamelijk grote en middelgrote fabrikanten) binnen de HVAC-wereld over hoe de thermo akoestische units functioneren binnen diverse huisconfiguraties. Hierbij vertaal je de technische details naar duidelijke rendementscijfers zoals (S)COP of SPF, die voor deze klanten belangrijk zijn. Na verloop van tijd zul jij je ook gaan richten op het verduidelijken van deze technologie en de toepassing ervan in airconditioningssystemen of in industriële toepassingen.

In deze functie maakt reizen deel uit van je werk: je bezoekt zo'n acht keer per jaar een klant binnen Europa, aan wie je de  technologie van BlueHeart Energy presenteert. Je bent ook betrokken bij het evalueren van de units in het veld en in het lab, samen met partners zoals TNO. Daarnaast vertaal je klantwensen naar ontwerpvereisten voor het Ontwikkelteam en stuur je toepassingen in pilotprojecten in het veld inhoudelijk aan. Verder voer je marktanalyses uit om te zorgen dat de BlueHeart Energy technologie blijft aansluiten bij klantbehoeften. Kortom, je werkt continu met zowel interne teams als externe stakeholders om de technologie optimaal af te stemmen op de markt.

In je rol ben je je bewust van het spanningsveld tussen samenwerking en concurrentie met warmtepompfabrikanten. Soms werk je samen aan energietransitieprojecten, terwijl je op andere momenten de technologie van BlueHeart Energy moet promoten als een beter alternatief voor hun systemen. Dit vereist een snelle en effectieve reactie in uiteenlopende situaties. Je voornaamste doel is om duidelijk te maken dat BlueHeart Energy's technologie een betere optie is dan traditionele gasketels of compressie warmtepompen om zo bij te dragen aan duurzamere energieoplossingen.

Je maakt deel uit van een groeiend Business Development team van vier personen, dat binnenkort uitbreidt naar zes. In deze functie werk je nauw samen met Technical Sales Engineers en Key Account Managers / Business Development Manager en CTO om klantmeetings voor te bereiden. Samen met het team streef je ernaar om de impact van het product van BlueHeart Energy op de warmtepompmarkt te vergroten.

Als je de verwarmings- en koelingsmarkt goed begrijpt, je het leuk vindt om jouw kennis te presenteren aan anderen en je het uitdagend vindt dat er vaak ad hoc vragen aan je worden gesteld, dan is dit de baan voor jou.

Werkweek

HVAC Application Engineer

Op een leuke werkdag heb je met collega's van het Business Development team de voordelen van de thermo akoestische unit aan klanten kunnen uitleggen en demonstreren in het lab. Vervolgens heb je samen met je team een pilotproject voorbereid en de designspecificaties voor de unit verfijnd.

Op een minder leuke werkdag ontvang je feedback van een klant die de voordelen van de thermo akoestische unit toch niet begrijpt, dus moet je de (S)COP-voordelen anders uitleggen. Ook dreigen collega's een niet-standaard componentkeuze te maken voor de doelmarkt, terwijl de klant dit niet wil.

 • 08:00
 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
 • 18:00

Voorbeeld uit de praktijk

In een vergadering met een potentiële klant heb je de voordelen van de thermo akoestische unit voor ruimteverwarming uitgelegd, maar ze willen nu ook het verschil begrijpen voor tapwater. Wat doe je?

Je legt het verschil voor tapwater uit aan de hand van cijfers die je uit de markt hebt verzameld. Echter, de klant heeft hun eigen cijfers. Daarom is het van belang om uit te leggen wat de achtergrond is van de cijfers die jij gebruikt. Dit vereist een diepgaand begrip van technische aspecten, zoals het vermogen van de warmtepomp en het rendement, die sterk afhankelijk zijn van factoren zoals temperatuur en debieten.
Je moet in staat zijn om deze complexe verbanden te begrijpen en uit te leggen, aangezien hoog rendement bij compressie warmtepompen niet altijd wordt bereikt onder dagelijkse praktijkomstandigheden. Het is belangrijk om op dit niveau met klanten te communiceren en helderheid te kunnen brengen in technische discussies om de klant te overtuigen van de voordelen van de BlueHeart Energy technologie.

Groeipad

Het groeipad bij BlueHeart Energy staat niet vast. Het bedrijf verwacht, net als afgelopen jaren, de komende jaren snel te groeien en kansen te creëren voor iedereen die klaar is om nieuwe verantwoordelijkheden te nemen. BlueHeart Energy biedt trainingen en cursussen aan en het delen van kennis tussen medewerkers is erg belangrijk. Het grote voordeel van de opstartfase is dat eigen initiatief erg wordt gewaardeerd en je je eigen baan kunt creëren. Als Blue Heart Energy groeit, groei jij mee. BlueHeart heeft per januari 2023 Agile werken ingevoerd. Waardoor het team nog beter is gaan samenwerken.

HVAC Application Engineer

Werken bij BlueHeart Energy

BlueHeart Energy is een techbedrijf dat een nieuwe duurzame technologie heeft ontwikkeld om de prestaties van warmtepompen radicaal te verbeteren. BlueHeart maakt gebruik van thermo-akoestiek: een techniek die bestaat uit het creëren van geluidsgolven in een gesloten circuit om warmte en koude op te wekken. BlueHeart Energy zal Thermo-akoestiek inzetten in warmtepompen in woningen. Hiermee is het de eerste commerciële toepassing van Thermo-akoestiek in de wereld.

BlueHeart is ontworpen om het hart van warmtepompen (het koudemiddelen circuit) te vervangen en is eenvoudig te integreren door fabrikanten van warmtepompen. Met BlueHeart worden warmtepompen betaalbare, stille en flexibele apparaten met een breed temperatuurbereik, die geschikt zijn voor zowel nieuwe als bestaande huizen. Belangrijk is dat BlueHeart geen koelmiddelen nodig heeft en geen CO2-uitstoot.

Waar het bedrijf afgelopen jaren alleen met ontwikkeling bezig was, worden momenteel naast ontwikkelen ook de eerste projecten met klanten voorbereid voor in hun lab en voor in de eerste huizen. Daarnaast wordt er gewerkt aan het opzetten van de productie locatie.

 • Hoofdkantoor in Alkmaar
 • 33 medewerkers
 • Actief in meer dan 10 landen
 • 20% / 80%
 • Gemiddelde leeftijd 38 jaar
 • Casual
 • Hybride werken

Collega's

Alireza Moradi (28) - Project engineer in R&D department

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Before this, I studied thermoacoustics during my master and PhD program and I was always eager to combine thermoacoustics with an environmentally friendly system. I came across Blue Hear energy's website during my research period and I was an immediate fan. When Michiel pitched all his ideas to me, I only thought about one thing:when can I start?

Wat was je vorige baan?
Before joining Blue Heart Energy company, I was busy with PhD program at Tarbiat Modares University besides doing some research for aerospace institute.

Wat doe je in je vrije tijd?
Playing football, inline skating and of course still working on PhD.

Michiel Hartman (52) - CEO

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik heb Blue Heart opgericht omdat duurzaam verwarmen en koelen een van de grootste uitdagingen is in de energietransitie. Thermoakoestiek is een van de game changers die dit mogelijk maakt. Een complexe techniek met grote impact die vraagt om een geweldig team met verschillende specialismen.

Wat was je vorige baan?
Oprichter van QWIC elektrische fietsen en voorzitter van de Branchevereniging Elektrisch Vervoer. Ook was ik tijdelijk Projectmanager van grote warmteprojecten in Nederland.

Wat doe je in je vrije tijd?
Tennis, skiën, familie, buitensporten (workouts en watersporten).

Myrthe Kuijf (27) - Research Engineer

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben bij BlueHeart gaan werken via mijn traineeship bij Talent voor Transitie. Ik heb technische natuurkunde gestudeerd en wil mijn kennis graag gebruiken om bij te dragen aan de energie transitie. Bij BlueHeart krijg ik de kans om dit in teamverband te doen.

Wat heb je gestudeerd?
Student Technische Natuurkunde

Wat doe je in je vrije tijd?
Lezen en plantjes stekken

Roelof Schuitema (50) - Technical Sales Manager

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik was betrokken bij meerdere duurzame energieprojecten, waaronder de warmtepomp van Blue Heart Energy. Toen het project uitgroeide tot een startup, greep ik de kans om fulltime bij Blue Heart te werken. Mijn werk brengt innovatie, ontwikkeling en toepassing van duurzame technologie samen, waarbij het hele bedrijf als een team opereert. Dat is voor mij de ideale werkomgeving en dat maakt werken bij Blue Heart zo leuk.

Wat was je vorige baan?
Operationeel Manager bij Teamwork Technology.

Wat doe je in je vrije tijd?
Wandelen, kamperen en tijd doorbrengen met mijn kinderen.

Haico Halbesma (53) - Financieel Directeur

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Het doel van BlueHeart Energy om de gebouwde omgeving te vergroenen, sprak me enorm aan. Dit in combinatie met de mogelijkheid om met een multidisciplinair team te werken aan de complexe uitdaging om deze schone oplossing breed toe te passen, grootschalig naar de markt te brengen en in Nederland te laten produceren.

Wat was je vorige baan?
Directeur.

Wat doe je in je vrije tijd?
Zeilen.

Adam Zeman (24) - R&D Intern

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
I was introduced to the field of thermoacoustic during one of the university lectures and got instantly hooked. Since we were required to do a mandatory internship as a part of our studies, I instantly knew where to look. Blue Heart Energy was the company that caught my attention from the very beginning due to the range of possible hands-on topics that I could work on.

Wat was je vorige baan?
Mechanical Trainee

Wat doe je in je vrije tijd?
Sports (fencing, climbing, ...), Reading, Board Games

Roel Verhagen (43) - Lead Designer, afdeling: Concept Engineering

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik wilde graag echt een verschil maken in mijn werk. Bij Blue Heart Energy is dat mogelijk omdat het een startup is waar gewerkt wordt aan echt fundamenteel nieuw product waar wetenschap, productontwikkeling en massaproductie hand in hand ontwikkeld worden. Dit wordt gedaan in een heel divers team, waarbij rollen niet heel vast liggen en het werk altijd interessant blijft.

Wat was je vorige baan?
Product ontwikkelaar - Safran-Driessen

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik doe graag actieve dingen met mijn kinderen en ga graag naar festivals, filmhuis en theater.

Sollicitatieproces

Telefonisch gesprek met Hiring Manager
Interview onsite, inclusief gesprek met mogelijke collega
Arbeidsvoorwaarden voorstel
Je hebt de baan!

Interessante baan?

Solliciteer nu