Mechanical FEA Engineer

Vacature gesloten

Mechanical FEA Engineer

BlueHeart Energy Alkmaar

Wat is vereist?

 • Afgeronde Msc. Werktuigbouwkunde of gelijkwaardig
 • Minimaal 5 jaar relevante werkervaring
 • Ervaring met FEA en vermoeiingsanalyse, kennis van thermal analyses is een plus
 • Kennis van materialen, zoals metalen, elastomeren en plastics
 • Kennis om design modifications te maken
 • Goede beheersing van de Engelse taal, zowel in woord als geschrift
 • Adviserend, overtuigend, omgevingsbewust en resultaatgericht
 • Kunnen en willen werken in een start-up omgeving, doelgericht en een goed aanpassingsvermogen

Wat krijg je?

 • €3.500 - €5.500 bruto p/m (afhankelijk van kennis en ervaring)
 • 40-urige werkweek
 • 25 vakantiedagen
 • Opleidingsmogelijkheden
 • Phantom shares van het bedrijf, laptop en simkaart EU+USA
 • Pensioenregeling

Wat doe je?

 • 30% Mechanische analyses uitvoeren
 • 30% Advies geven + (advies)rapporten schrijven
 • 10% Specificaties voor analyses opstellen
 • 20% Intern overleg
 • 10% Overleg met toeleveranciers

Deze vacature is gemaakt op basis van gesprekken met medewerkers in de functie. Zo krijg jij een realistisch beeld van de baan.

Stel direct een vraag

Vacature

Als Mechanical FEA Engineer bij BlueHeart Energy ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van mechanische analyses voor de BlueHeart Energy warmtepomp. Hiervan wordt op dit moment een eerste prototype geproduceerd, en het bedrijf is druk bezig om dit te optimaliseren tot een in massa produceerbaar ontwerp. Jij draagt hieraan bij door - met behulp van FEM software - te berekenen welke onderdelen het beste voor de warmtepomp gebruikt kunnen worden. 

Bij het ontwerpen van een unieke warmtepomp komt het Engineering team voor verschillende technische uitdagingen te staan. De keuze van de juiste materialen is beperkt, aangezien deze afhankelijk is van de interne druk, het aantal drukwisselingen en de interne temperaturen in de warmtepomp. Jij ondersteunt het team door dynamische membranen, zuigers, cilinders en constructieonderdelen van staal, aluminium en kunststof te analyseren. Op deze manier probeer je er achter te komen of de onderdelen aan alle mechanische eisen voldoen en bij voorbeeld langdurig bestand zijn tegen vermoeiing en kruip. Aan de hand van jouw bevindingen adviseer je het Engineering Team en geef je productoptimalisaties aan.

Je bent onderdeel van het Engineering Team, dat bestaat uit meerdere Engineers, een Ontwerper, een Analist en een Projectleider. Je werkt nauw samen met de Ontwerper om van een idee tot een werkbaar product te komen. Verder kom je terecht in een bedrijvige ontwikkelingsomgeving, waar je de ruimte krijgt om creatief aan de slag te gaan.

Als je het leuk vindt om een team de ondersteunen door materialen diepgaand te onderzoeken, en je het uitdagend vindt om dit te doen binnen een organisatie waarin veel veranderingen plaatsvinden, dan is dit een baan voor jou.

Werkweek

Structural Engineer

Op een leuke dag maak je een mechanische analyse van een onderdeel voor de warmtepomp. Aan de hand van de uitkomsten kom je met een voorstel voor verbetering, die je voorlegt aan je collega’s en vervolgens met hen bespreekt.

Op een mindere werkdag loop je vast in het maken van de berekeningen, worstel je met de software of lukt het niet om kwalitatieve analyses te maken. Soms heeft dit te maken met pech, maar het kan ook zijn dat je een andere aanpak moet kiezen.

 • 07:00
 • 08:00
 • 09:00
 • 10:00
 • 11:00
 • 12:00
 • 13:00
 • 14:00
 • 15:00
 • 16:00
 • 17:00
 • 18:00

Voorbeeld uit de praktijk

Vanuit het Engineering team krijg je de vraag of de sterkte van een drukvat wel aan alle eisen voldoet. Hoe ga je te werk om hier een antwoord op te kunnen formuleren?

Je verzamelt eerst de informatie die nodig is voor een goede analyse om de sterkte te kunnen bepalen. Wat zijn de relevante drukken en temperaturen? En welke eisen gelden er vanuit de regelgeving? Deze informatie verwerk je in een specificatie van de analyse. Daarna bepaal je of het zinvol is om de analyse uit te besteden of zelf uit te voeren: soms beschik je namelijk niet zelf over de middelen om een goede analyse uit te kunnen voeren. In het geval van een uitbesteding begeleid je de betreffende toeleverancier. Als je de analyse zelf uitvoert, bepaal je welke software daarvoor het meest geschikt is. Vervolgens voer je de berekeningen uit en interpreteer je de resultaten, waarna je deze rapporteert en tenslotte met een onderbouwd ontwerpvoorstel komt.

Groeipad

Het groeipad bij BlueHeart Energy staat niet vast. Het bedrijf verwacht, net als afgelopen jaren, de komende jaren snel te groeien en kansen te creëren voor iedereen die klaar is om nieuwe verantwoordelijkheden te nemen. BlueHeart Energy biedt trainingen en cursussen aan en het delen van kennis tussen medewerkers is erg belangrijk. Het grote voordeel van de opstartfase is dat eigen initiatief erg wordt gewaardeerd en je je eigen baan kunt creëren. Als Blue Heart Energy groeit, groei jij mee. BlueHeart heeft per januari 2023 Agile werken ingevoerd. Waardoor het team nog beter is gaan samenwerken.

Mechanical FEA Engineer

Werken bij BlueHeart Energy

BlueHeart Energy is een techbedrijf dat een nieuwe duurzame technologie heeft ontwikkeld om de prestaties van warmtepompen radicaal te verbeteren. BlueHeart maakt gebruik van thermo-akoestiek: een techniek die bestaat uit het creëren van geluidsgolven in een gesloten circuit om warmte en koude op te wekken. BlueHeart Energy zal Thermo-akoestiek inzetten in warmtepompen in woningen. Hiermee is het de eerste commerciële toepassing van Thermo-akoestiek in de wereld.

BlueHeart is ontworpen om het hart van warmtepompen (het koudemiddelen circuit) te vervangen en is eenvoudig te integreren door fabrikanten van warmtepompen. Met BlueHeart worden warmtepompen betaalbare, stille en flexibele apparaten met een breed temperatuurbereik, die geschikt zijn voor zowel nieuwe als bestaande huizen. Belangrijk is dat BlueHeart geen koelmiddelen nodig heeft en geen CO2-uitstoot.

Waar het bedrijf afgelopen jaren alleen met ontwikkeling bezig was, worden momenteel naast ontwikkelen ook de eerste projecten met klanten voorbereid voor in hun lab en voor in de eerste huizen. Daarnaast wordt er gewerkt aan het opzetten van de productie locatie.

 • Hoofdkantoor in Alkmaar
 • 33 medewerkers
 • Actief in meer dan 10 landen
 • 20% / 80%
 • Gemiddelde leeftijd 38 jaar
 • Casual
 • Hybride werken

Collega's

Alireza Moradi (28) - Project engineer in R&D department

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Before this, I studied thermoacoustics during my master and PhD program and I was always eager to combine thermoacoustics with an environmentally friendly system. I came across Blue Hear energy's website during my research period and I was an immediate fan. When Michiel pitched all his ideas to me, I only thought about one thing:when can I start?

Wat was je vorige baan?
Before joining Blue Heart Energy company, I was busy with PhD program at Tarbiat Modares University besides doing some research for aerospace institute.

Wat doe je in je vrije tijd?
Playing football, inline skating and of course still working on PhD.

Michiel Hartman (52) - CEO

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik heb Blue Heart opgericht omdat duurzaam verwarmen en koelen een van de grootste uitdagingen is in de energietransitie. Thermoakoestiek is een van de game changers die dit mogelijk maakt. Een complexe techniek met grote impact die vraagt om een geweldig team met verschillende specialismen.

Wat was je vorige baan?
Oprichter van QWIC elektrische fietsen en voorzitter van de Branchevereniging Elektrisch Vervoer. Ook was ik tijdelijk Projectmanager van grote warmteprojecten in Nederland.

Wat doe je in je vrije tijd?
Tennis, skiën, familie, buitensporten (workouts en watersporten).

Myrthe Kuijf (27) - Research Engineer

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik ben bij BlueHeart gaan werken via mijn traineeship bij Talent voor Transitie. Ik heb technische natuurkunde gestudeerd en wil mijn kennis graag gebruiken om bij te dragen aan de energie transitie. Bij BlueHeart krijg ik de kans om dit in teamverband te doen.

Wat heb je gestudeerd?
Student Technische Natuurkunde

Wat doe je in je vrije tijd?
Lezen en plantjes stekken

Roelof Schuitema (50) - Technical Sales Manager

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik was betrokken bij meerdere duurzame energieprojecten, waaronder de warmtepomp van Blue Heart Energy. Toen het project uitgroeide tot een startup, greep ik de kans om fulltime bij Blue Heart te werken. Mijn werk brengt innovatie, ontwikkeling en toepassing van duurzame technologie samen, waarbij het hele bedrijf als een team opereert. Dat is voor mij de ideale werkomgeving en dat maakt werken bij Blue Heart zo leuk.

Wat was je vorige baan?
Operationeel Manager bij Teamwork Technology.

Wat doe je in je vrije tijd?
Wandelen, kamperen en tijd doorbrengen met mijn kinderen.

Haico Halbesma (53) - Financieel Directeur

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Het doel van BlueHeart Energy om de gebouwde omgeving te vergroenen, sprak me enorm aan. Dit in combinatie met de mogelijkheid om met een multidisciplinair team te werken aan de complexe uitdaging om deze schone oplossing breed toe te passen, grootschalig naar de markt te brengen en in Nederland te laten produceren.

Wat was je vorige baan?
Directeur.

Wat doe je in je vrije tijd?
Zeilen.

Adam Zeman (24) - R&D Intern

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
I was introduced to the field of thermoacoustic during one of the university lectures and got instantly hooked. Since we were required to do a mandatory internship as a part of our studies, I instantly knew where to look. Blue Heart Energy was the company that caught my attention from the very beginning due to the range of possible hands-on topics that I could work on.

Wat was je vorige baan?
Mechanical Trainee

Wat doe je in je vrije tijd?
Sports (fencing, climbing, ...), Reading, Board Games

Roel Verhagen (43) - Lead Designer, afdeling: Concept Engineering

Waarom ben je bij dit bedrijf gaan werken?
Ik wilde graag echt een verschil maken in mijn werk. Bij Blue Heart Energy is dat mogelijk omdat het een startup is waar gewerkt wordt aan echt fundamenteel nieuw product waar wetenschap, productontwikkeling en massaproductie hand in hand ontwikkeld worden. Dit wordt gedaan in een heel divers team, waarbij rollen niet heel vast liggen en het werk altijd interessant blijft.

Wat was je vorige baan?
Product ontwikkelaar - Safran-Driessen

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik doe graag actieve dingen met mijn kinderen en ga graag naar festivals, filmhuis en theater.

Sollicitatieproces

Eerste gesprek (telefonisch)
Persoonlijk gesprek + voorwaarden
Deepdive op kennis
Je hebt de baan!

Interessante baan?